Investeringen in baanbrekende technologiën belangrijk voor arbeidsproductiviteit

21 augustus 2024

Weekblad EW Magazine (voorheen Elsevier) heeft een voorpagina-artikel gepubliceerd over waarom het belangrijk is voor Nederland om de arbeidsproductiviteit te verhogen. In het artikel met de titel Meer doen met minder mensen is onontkoombaar komt ook MN'er Victor van Will aan het woord. 

Om de welvaart te behouden, moet de arbeidsproductiviteit omhoog. Dit kan andere door verdere automatisering en toepassing van kunstmatige intelligentie. Het weekblad Elsevier deed een rondgang langs verschillende specialisten om een beeld te krijgen wat daarvoor nodig is.

Victor van Will, portfolio manager bij MN, vertelt in het artikel dat pensioenfondsen kunnen bijdragen aan de arbeidsproductiviteit door te investeren in deeptechbedrijven. Dit zijn ondernemingen die werken aan baanbrekende technologiën, zoals innovatieve computerchips of nieuwe technieken in de gezondheidszorg.  

100 miljoen in deeptech

MN's opdrachtgevers PME en PMT besloten dit jaar samen 100 miljoen euro te investeren in een fonds dat gericht is op groeiende bedrijven (scale-ups) die zich bezighouden met deeptech. 

''Je probeert bedrijven hier te verankeren en te voorkomen dat ze vroegtijdig aan een kapitaalkrachtige, niet-Europese partij worden verkocht,'' aldus Van Will over deeptechbedrijven. ''PME en PMT zijn de eerste fondsen die daarin zijn gaan beleggen. Je ziet dat andere fondsen volgen.''

Ecosysteem

De kunst is volgens Van Will om een ecoysteem te bouwen dat topbedrijven, zoals ASML, voortbrengt. Dit vereist een lange adem. ''Deeptech is kapi­taal­intensief. Resultaten komen pas veel later.''

Het artikel is een boeiend inkijkje in wat Nederland moet doen om een sterke economie te blijven. Zo gingen de verslaggevers langs bij een geautomatiseerd distributiecentrum van Picnic en een klantenservice-afdeling van ABN Amro waar wordt gewerkt met kunstmatige intelligentie. Ook komen andere sprekers aan het woord, waaronder ING-hoofdeconoom Marieke Blom. 

Het artikel verscheen op 9 augustus in het weekblad en is online hier te lezen. 

Top